Meer weten of direct een offerte aanvragen?
Duurzame beveiliging: do’s en dont’s
Misschien denk je bij het woord ‘bouwplaatsbeveiliging’ niet meteen aan duurzaamheid. Toch is duurzame beveiliging een actueel thema – en het wordt alleen maar belangrijker. Welke mogelijkheden heb je om groen te beveiligen? Waarom is dit slim om te doen en wat levert het je op? We zetten het in dit blog voor je op een rijtje. Want groen is goed te doen!
Wat is duurzaam beveiligen?
Je kunt bij het verduurzamen van jouw bouwproces veel winst boeken door duurzamere materialen te gebruiken en energiebesparende maatregelen te nemen. Dat geldt niet alleen voor bouwmaterialen en groot materieel zoals vrachtwagens en graafmachines. Ook bij het regelen van jouw bouwplaatsbeveiliging heb je meer of minder milieuvriendelijke mogelijikheden. Het is dus slim om te kiezen voor een duurzame vorm van bouwplaatsbeveiliging, zodat je de totale CO2-footprint zo laag mogelijk houdt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de beveiliging van leegstaande panden die je beheert.
Mogelijkheden voor duurzame beveiliging
Wat zijn je mogelijkheden voor duurzame beveiliging? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:
- Duurzame energievoorziening. Draait de beveiliging van jouw bouwplaats op fossiele brandstof zoals gas of olie? Niet ideaal. Ga liever voor beveiliging die op stroom werkt. Het is natuurlijk helemaal mooi als je die elektriciteit uit een hernieuwbare energiebron haalt, zoals zonne- of windenergie.Tip: een vaste cameramast vraagt vaak stroom op locatie. Is er op de bouwplaats geen stroomvoorziening ? Dan moet je bijvoorbeeld een dieselaggregaat plaatsen. Niet zo best voor de totale CO2-uitstoot van je bouwproject. Met een zelfvoorzienende beveiligingsoplossing zoals SmartGuard heb je dit probleem niet.
- Energiezuinige oplossingen. Verduurzaming is inmiddels geen rocket science meer – tenzij je je eigen zonnepanelen in elkaar knutselt. Soms is het zo simpel als: kies voor de zuinigste oplossing. Ga bijvoorbeeld liever voor een energiezuinig beveiligingssysteem dan eentje die energie slurpt (en daarmee geld).
- Duurzame materialen. Denk bijvoorbeeld aan de beveiligingscamera’s die je gebruikt. Zijn die gemaakt van vervuilende materialen die kort meegaan of niet herbruikbaar zijn? Of juist van bestendige, circulaire materialen?
Daarom wil je duurzaam beveiligen
Maatschappelijk, maar ook politiek is een grote beweging gaande richting verduurzaming. Dit heeft ook gevolgen voor de bouwsector. Een actueel voorbeeld? De nieuwe stikstofregels. Volgens Europese richtlijnen en regels mag er geen enkele vorm van stikstofuitstoot meer plaatsvinden in een Natura2000-gebied. Alle bouwprojecten in de directe omgeving van zo’n gebied moeten daarom een berekening van de stikstofuitstoot maken, zowel voor de gebruiksfase als de bouwfase. De berekening onthult of de stikstofuitstoot in een naburig Natura2000-gebied afneemt of gelijk blijft. Afhankelijk daarvan krijg je wel of geen vergunning. Ligt jouw bouwproject niet in de directe omgeving van een Natura2000-gebied? Dan heb je niet te maken met deze regelgeving, maar is het natuurlijk nog steeds een enorme plus wanneer je voor duurzame beveiliging kiest.
Naast de veranderende stikstofregelgeving spelen ook andere (politieke) ontwikkelingen die in de richting van verduurzaming wijzen. Nú groen werken en bouwen betekent dus slim inspelen op de toekomst. Dit is het ideale moment om aan de slag te gaan met duurzame beveiliging. Bedenk daarom vooraf hoe je in jouw bouwproject zo duurzaam mogelijk te werk kunt gaan. Onthoud daarbij ook: alle beetjes helpen!
Waarom is SmartGuard dé beste duurzame keuze?
Vanuit Alarmrent maken wij onze producten en diensten zo groen mogelijk. Zo is SmartGuard dé beste duurzame keuze voor jouw bouwproject. Dit is slimme, onzichtbare camerabewaking met automatische aansluiting op de meldkamer. Het is een voordelige en effectieve oplossing voor duurzame beveiliging.
- Energiebesparing. SmartGuard is zo ontworpen dat het een minimale hoeveelheid energie verbruikt. Pas als een van de slimme Smarteyes beweging detecteert, wordt het alarmsysteem actief en zal het stroom verbruiken.
- Gemakkelijk vervoerbaar. Weleens een cameramast op je fiets vervoerd? Waarschijnlijk niet. Een doorsnee cameramast wordt vaak geleverd per vrachtwagen. SmartGuard is daarentegen veel kleiner, compacter en dus eenvoudig te vervoeren. Kan die vrachtwagen mooi in de stalling blijven staan.
- Eigen stroomvoorziening. SmartGuard werkt op lithium batterijen en heeft dus geen externe energievoorziening nodig, in tegenstelling tot de gemiddelde cameramast. Lithium batterijen gaan bovendien zeven keer langer mee dan alcalinebatterijen.
- Zelfstandig te gebruiken. Je kunt SmartGuard op eigen initiatief verplaatsen. Het alarm staat namelijk met één belletje aan ons in de teststand. Vervolgens kun je de camera’s zelf verplaatsen. Dit bespaart jou kosten en het milieu een extra autorit. Bonuspunt: je houdt de touwtjes in eigen handen. Wel zo prettig.
- Geen valse alarmen. Bij veel beveiligingssystemen liggen naast inbrekers ook valse alarmen op de loer. Het gevolg? Hulpdiensten die onnodig uitrukken. SmartGuard voorkomt dit probleem dankzij de camera in de bewegingsdetector. Daardoor kan de meldkamer de alarmmelding verifiëren. Alleen bij geverifieerde alarmen rukken de surveillancediensten uit. Zo besparen we de natuur weer wat CO2-uitstoot – en jou een hoop kosten. Lees ook alles over bouwplaatskosten, mét bespaartips.
- Robuust systeem. SmartGuard is wind- en waterdicht en kan tegen een stootje. Belangrijk, want in de ruige omgeving van een bouwterrein sneuvelt je beveiligingssysteem anders binnen no-time. En een product onnodig vroeg vervangen? Dat is verre van groen.
- Duurzame materialen. Aangezien SmartGuard een robuust product is, zijn de componenten gemakkelijk te hergebruiken. Deze circulariteit van de hardware bevordert de duurzaamheid. Bovendien hebben alle SmartGuard-componenten een lange batterijlevensduur van twee jaar. Na twee jaar worden de accu’s kosteloos door Alarmrent vervangen. STIBAT (Stichting Batterijen) haalt deze accu’s vervolgens op bij Alarmrent zodat deze gerecycled worden.
Wil je weten hoe SmartGuard werkt? Bekijk het animatiefilmpje hier.
Dubbel duurzaam
Wist je dat Alarmrent niet alleen zelf zo groen mogelijk werkt, maar ook duurzame opdrachtgevers bedient? Zo beveiligen wij alle windmolens van Eneco met ons energiezuinige systeem SmartGuard. Dubbel duurzaam dus!
Alarmrent: dé groene beveiliger
Bij Alarmrent staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Wij geloven dat iedereen een steentje bij kan dragen aan een betere toekomst – of dat steentje nu op een bouwplaats ligt of elders. Daarom is ons kantoor in Utrecht onlangs volledig verduurzaamd. Zo produceren we met onze 24 zonnepanelen op jaarbasis meer energie dan we verbruiken en is het pand tiptop geïsoleerd. En op winterse dagen waarop we onvoldoende energie opwekken? Dan draaien we op HollandseWind & Zon van Eneco – 100% wind- en zonne-energie uit eigen land dus.
Meer weten? Neem contact met ons op
Kortom, je hebt volop mogelijkheden als je aan de slag wilt met duurzame beveiliging van je bouwplaats, terrein of leegstaand pand. Op deze manier speel je handig in op de actuele politieke ontwikkelingen én draag je bij aan een groenere toekomst. Bovendien bespaar je naast energie ook kosten.
Wil je met een slimme, voordelige én duurzame oplossing jouw terrein beveiligen? Bij Alarmrent ben je aan het juiste adres. Wil je ervaren hoe SmartGuard voor jouw terrein werkt? Probeer het 30 dagen geheel gratis en vrijblijvend! Vraag hier de gratis proefplaatsing aan. Heb je een vraag of wil je meer weten? Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee!